Dagbog fra Göteborg

Glasmuseets venner på tur til Sverige september 2013

Tekst af Karen Siune 
Fotos af Lis Koppelgaard og Lisbeth Lund


I dagene 19. - 22. september var en gruppe af Glasmuseets Venner på udflugt til Göteborg og omegn for at se på glas og kultur. Programmet var omfattende, tilrettelagt af Jan Kock i samarbejde med de svenske kolleger Eva Wickström og Majvor Attefors.

I det følgende er turen beskrevet og forsynet med billeder fra turen, som for jydernes vedkommende startede med færgen fra Frederikshavn, mens københavnere og andre fra Sjælland på forskellig vis selv nåede frem til Gøteborg.
 

Fredag d. 20. september besøgte vi kunstnerkollektivet KKV i Klippan, hvor den glasansvarlige Mia Branzell introducerede os til stedet og berettede om de forskellige kunstnere og deres projekter. Vi besøgte en række kunstneratelierer, der var indrettet i en imponerende gammel sukkerfabrik


Ligeledes besøgte vi i den gamle sukkerfabrik Anne Eggert, som i egne omgivelser viste spændende værker.

 
 

 
Frokosten bød på en dejlig fiskesuppe i kunstnerkollektivets kantine.
 
Eftermiddagen blev tilbragt på Röhsska Muséet, Gøteborgs kunst-industrimuseum, hvor inspektøren på museet guidede os rundt i dele af de faste samlinger med fokus på glas og design. I museets magasiner så vi ligeledes på interessante glas, som blev behandlet med stor varsomhed.
 
 
Efter museumsbesøget tog vi med bus til Glascraft i Partille, hvor Louise og Kerstin fortalte om deres arbejde og deres glaskunst.
 

Aftensprogrammet bød på en interessant restaurant, 'Rejen', hvor rejerne blev bragt til bordene sejlende i små både! Det havde ingen af os vist prøvet før.


 
Lørdag d. 21. september kørte vi til Vattenfalls klippehule ved Stenungsund, hvor vi var med til åbningen af Kjell Engmans udstilling: City Angels.


Efter åbningen af udstillingen blev vi guidet rundt i udstillingen af Kjell Engman selv.


Udstillingen var fantastisk, hvilket de følgende billeder giver et indtryk af:

 
Vi skulle nå mere denne dag og kørte efter frokost i det fri
 

 


med bussen ud for at  besøge glaskunstneren Lars Sestervik i Svanesund ude i Skærgården. Ud over at se glas og anden kunst i mængder, fortalte Lars Sestervik om sit arbejde, og vi fik kaffe med nybagte vafler serveret i et pragtfuldt skærgårdsmiljø.


 

Aftenens middag blev indtaget på restaurant 'Vatten' på Akvarellmuseet i Skärhamn, hvor stedet i sig selv var en oplevelse.
 

Søndag d. 22. september bød på en guidet tur rundt i byen inden for voldgravene, hvor vi i øsende regnvejr hørte om Göteborgs historie. Bl.a. kom vi forbi det store Kronhus og Kronhusboderne, som var noget af det første, der blev bygget efter byens grundlæggelse. Göteborg blev landets åbning mod vest. Og resterne af de store skibsværfter, som udgjorde en betragtelig del af svensk værftsindustri, kan stadig ses.

Selskabet tog hjem fyldt med skønne oplevelser og flere med glas i bagagen.

Svensk glas var mere end et besøg værd!

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft