Ditte Hvas - modtager af Finn Lynggaard Legatet 2013
Hvilken dejlig nyhed og start på det nye år. Tusind tak til Finn Lynggaard for den smukke tanke med legatet, og selvfølgelig alle involverede omkring fonden, Glasmuseets Venner og Glasmuseet.
Jeg kunne nu glæde mig til studierejsen, min første tur til New York, til "Corning Museum of Glass" og første kursus og mødet med en flok andre glaskunstnere der, som jeg, arbejder med Pâte de verre teknikken.

Værker af René Lalique
I New York City bestod turen selvfølgelig af museums- og galleri besøg, bl.a hos "Heller Gallery, som jo udstiller et udvalg af fascinerende glas fra mine dygtige danske kollegaer.
Jeg besøgte "Urban Glass", et glascenter i Brooklyn, som bl.a er glasværksted for mange kunstnere. Her mødtes jeg med Brian Kibler, “Director of Operations”, på adressen, de er igang med at flytte fra, og fik en snak omkring de spændende nye faciliteter, der snart står færdige.
"Corning Museum of Glass", det største glasmuseum i verden, med en samling af glas, der strækker sig over 3500 år og derudover mange andre glasrelaterede aktiviteter.
Her havde jeg hjemmefra aftalt at mødes med Kelley Jo Elliott, “Curatorial Assistant of Modern Glass” for museet. Hun gav mig en grundig rundvisning på hele museet. I øjeblikket forbereder hun en stor René Lalique udstilling, som åbner i 2014, hvilket var rigtig spændende at høre om, særligt også siden jeg er en stor beundrer af hans arbejde med glas.
Min danske kollega Maria Bang Espersen var marts måneds “Artist in Residence” i “The Studio” på museet, så vi fik en hyggelig og spændende snak.

Farveprøver
Herefter fulgte et kursus lidt længere “upstate” på Otaka School of Glass: “Illuminating Glass: Vitreous Enamels on Pâte de Verre” som skulle undervises af Deborah Horrell, men hun måtte desværre aflyse pga. en alvorlig sygdomsbehandling. I stedet afløste Alicia Lomné, en anden spændende amerikansk glaskunstner. Da jeg præsenterede mig sagde hun straks “I love your work!”. Det var en dejlig kompliment...
Alicia Lomné
|
Alicia var en rigtig god underviser og jeg lærte her nye måder at arbejde med pâte de verre på, som jeg kan bruge til at udvikle mit eget arbejde.
Vi arbejdede intensivt med brugen af farvede glaspulver og korn til at opbygge hule emner og præcis placering af farver, farvegradueringer og mønstre.
Med emaljer blev der malet og tegnet på glasset.
Det er en spændende teknik, jeg vil blive ved med at udforske og bruge.
|

Undervejs i processen
Det færdige resultat
Jeg er for nyligt, efter tre-fire år i Thy, flyttet med familien til Skælskør, Vestsjælland, og er igang og næsten færdig med at etablere værksted her. Min nye ovn er netop klar til første brænding, fyldt med inspiration fra min rejse til New York.