Arrangementer 2023

Her kan du finde omtale af arrangementer, som Glasmuseets Venner har gennemført / påtænker at gennemføre i 2023.
 
2 dages tur til Sjælland
Torsdag den 28. og fredag den 29. september 2023
 
Glastur til Finland med udflugt til Tallin
24. – 29. april 2023
 
 

AFLYST PÅ GRUND AF MANGLENDE TILSLUTNING


2 dages tur til Sjælland
Torsdag den 28. og fredag den 29. september 2023
 
Arrangør Pavla Rossini

Turen har fokus på Hempel Glasmuseum, nordsjællandske og københavnske glasstudier, gallerier og museer.

Besøg på Hempel Glasmuseum er et highlight på programmet. Selve Hempels røde bygning ligger på en bakke med udsigt over Isefjorden med en udformning, som kan minde om både sejlende skibe og kirkearkitektur. Indvendigt har museet fået en markant ansigtsløftning, således at både historiske og moderne glas kommer til deres ret.

Vi starter med en introduktion om manden bag, som i sin fritid var en passioneret glasssamler. H.C. Hempels egen samling omfatter glas fra Egypten, Mellemøsten samt glas fra 17 - 1800-tallet fra Venedig, Rhinlandet, Bøhmen og Holland mm. og er den vigtigste del af kollektionen. For museet er det også vigtigt at formidle moderne dansk kunst, derfor er Hempels Glaspris blevet uddelt hvert år siden 1988. Museet udstiller værker af samtlige glasprismodtagere, og vi kan glæde os til Pernille Bülows soloudstilling.

Fra Hempels Glasmuseum kører/sejler vi til Hundested, hvor Backhaus Braun’s store værksted, galleri og butik ligger på kajen i hjertet af havnen. Både Nanna og Andrew har næsten 40 års erfaring og hører til landets dygtigste glaspustere. Deres moderne designs skabes ofte ved hjælp af traditionelle glasformningsteknikker som de italienske Pastorelli og Battuto. Udsigt over havet, sejlskibe og fiskerbåde har givet næring til forestillingen om vikingeskibe, som har sejlet forbi lige der ude på Roskilde Fjord. Det har inspireret Nanna og Andrew til udvikling af vikingeskibs-skulpturer i glas og træ i samarbejde med møbelsnedkeriet Egeværk.

Vi overnatter på Herlev Kro og Hotel og spiser middag på en nærliggende restaurant.

Fredag efter morgenmad går turen til VILLUM Window Collection i Søborg, hvor man formidler vinduets historie, udvikling og dets betydning for menneskers livskvalitet og adgang til lys, luft og udsyn. Museet blev åbnet i 2015 og rummer cirka 300 historiske vinduer med mange stilhistoriske eksempler fra 1600-tallet og frem til i dag. Det bliver bestemt spændende at lære om glas fra en helt anden synsvinkel.

Fra Søborg kører vi mod København til Bredgade, som er centrum for kunstgallerier af ypperste kvalitet. Vi starter i Galleri Montan, hvor Claus Montan vil fortælle om sin interesse for glaskunst (se interview i Glasposten nr. 1/23). Galleriet udstiller sølv-, keramik- og træobjekter, og har de sidste 6 - 7 år repræsenteret mange førende skandinaviske glaskunstnere. En soloudstilling med Bjørn Friborg er planlagt, ligesom en gruppeudstilling med f.eks. Mai-Britt Zelmer Olsen, Fredrik Nielsen, Peter Hermansson, Jonas Noël Niedermann m fl.

Langs Bredgade spadserer vi forbi flere spændende gallerier, den russiske kirke med løgkupler og frem til Designmuseum Danmark, der gennem utraditionelle opstillinger viser den danske designudvikling i internationalt perspektiv. Vi spiser en fælles frokost, og får derefter en guidet tur gennem museets udstillinger: ”The Future Is Present” om fremtidens design, ”Wonder” en udstilling om museets ældre samling, ”Bord dæk dig” om borddækning gennem tiden, samt ”Stolt”, som er en moderne folkedragts-fortælling.

Herefter kører bussen tilbage mod Jylland.

Turens pris
Samlet pris per person i dobbeltværelse er 2.800 kr. for personer der stiger på bussen i Jylland, og 2.400 kr. for personer der stiger på bussen i Nykøbing Sjælland. Tillæg for enkeltværelse 500 kr.
Prisen omfatter bustransport, museumsentreer, guidede tours, 2 frokoster og én middag (uden drikkevarer) samt overnatning.

Der tages forbehold for ændringer i programmet.
Husk at tegne afbestillings- og rejseforsikring.
Turen bliver gennemført ved tilmelding af min. 25 personer, efter først til mølle princippet.

Påstigning på bus
Ebeltoft, foran GLAS: kl. 7.00
Aarhus ved Musikhuset: kl. 8.00
Overfart Aarhus - Odden
Nykøbing Sj. Banegården: 11.30
Eventuelle ændringer i tidspunkter vil blive meldt ud direkte til deltagere.

Tilmeldning og betaling
Bindende tilmelding skal ske senest mandag den 17. juli 2023 pr. mail til Lisbeth Lund: lisbethlund@ymail.com med oplysning om:
• Medlemsnummer
• Navn(e)
• Adresse
• Email
• Telefon
• Sted for påstigning
• Ønske om enkelt- eller dobbeltværelse.

Samtidig med tilmelding indbetales rejsens pris til Glasmuseets Venners konto i Sparekassen Kronjylland reg. nr. 9360 konto nr. 3085606904.
 
 
Glastur til Finland med udflugt til Tallin
24. – 29. april 2023

Arrangør: Pavla Rossini

Mandag den 24. april
Turens første dag bliver en rejsedag. Omkring frokosttid flyver vi fra Kastrup lufthavn mod Helsinki. Herfra fortsætter turen med toget mod byen Riihimäki, hvor vi indlogeres de næste to nætter.

Tirsdag den 25. april
Dag 2 besøges glasværkstedet Lasismi, som er et fællesskab af yngre glaspustere samt Mafka & Alakoski studio glas. Mafka fremstiller lidt mere traditionelle produkter af god kvalitet.

Herfra er der kun et stenkast til Riihimäki Lassi Glasmuseum, som ligger i det tidligere Riihimäki Glasværk. Ombygningen blev designet af arkitekt og glaskunstner Tapio Wirrkala, en af finsk designs legender. Museet rummer omkring 2.000 emner med fokus først og fremmest på finsk brugs- og kunstglas fra 18. – 21. århundrede. Udover den permanente kollektion får vi set de aktuelle skiftende udstillinger her.

Onsdag den 26. april
Dag 3 kører vi i egen bus til Nuutajärvi Glass Village, hvor vi besøger Lasisirkus og Viinikainen studio. Et af dagens hovedpunkter bliver et besøg hos Markku Salo. Han hører ikke kun til de mest kendte finske glaskunstnere - både indenfor glasdesign og unikaglas - men arbejder som billedhugger også med andre materialer. Historien om Nuutajärvi glasværk (grundlagt 1793) er flot dokumenteret på det lokale Designmuseum.

Om eftermiddagen besøger vi Iittala, som siden 2014 er det eneste glasværk i Finland, hvortil man overførte en del af Nuutajärvi produktionen. Der bliver mulighed for at handle glas i Factory outlet, og på glasmuseet kan vi se bl.a. den originale form til Alvar Aaltos vase Savoy. Efter afslutning af dagens program transport og indkvartering i Helsinki.

Torsdag den 27. april
Dag 4 byder først på rundtur i Tapiola i Espoo med fokus på byplanlægning og arkitektur. Denne berømte haveby blev etableret allerede fra 1950´erne og frem efter engelsk model, hvor moderne boligformer var i fokus. Herfra fortsætter vi til EMMA - Espoo Museum of Modern Art - som huser en permanent samling af arkitekt, glaskunstner, grafiker og billedhugger Tapio Wirkkala og hans kone Rut. I en ny opstilling vises der også andre kunstnere inden for moderne finsk design.

Et historisk indblik i udviklingen af brugskunst i Finland får vi under rundvisningen i den faste samling og i særudstillinger på Design Museo, det finske kunstindustrimuseum, stiftet i 1873. Hvis tiden tillader det, besøger vi også KIASMA, museum for nutidig finsk kunst og kultur, som blev opført i 1996. Transport rundt i Helsinki med sporvogn og metro.

Fredag den28. april
Efter morgenmad sejler vi til Tallin, hovedstad og største by i Estland. Sejlturen tager kun lidt over to timer, så vi har god tid til en gåtur fra terminalen gennem den gamle bydel, som blev sat på Unescos verdensarvliste. Tallins arkitektur har dansk og tysk præg, ligesom den svenske og russiske indflydelse kan spores. Vi besøger Niguliste Kirik (tidl. St. Nicholas´ kirke) med Bernt Notkes maleri fra slutningen af 1400-tallet. Notkes altertavle kan beundres i Helligåndskirken, og et besøg værd er også Toomkirik, Domkirken. Et must er den gamle rådhusplads med det danske rådhus fra 1330.

Efterfølgende sigter vi efter Estlands Kunstakademi, som ligger i en spændende og helt ny bygning, som er resultat af en arkitektkonkurrence. Her får vi en rundvisning på glasafdelingen og hilser på undervisere og studerende. Hvis der er tid, kører vi mod KUMU – Det estiske kunstmuseum, endnu en interessant nyere bygning med bl.a. moderne estisk kunst.

Lørdag den 29. april
Sidste formidag i Helsinki spadser vi gennem byens centrum på boulevard Esplanadi med en akademisk boghandel tegnet af Alvar Aalto, flag stores som Artec, Marimekko, Iitalla eller Pentik. Aalto har tegnet Finlandia Hall, og spændende arkitektur kendetegner også Temppeliaukion kirkko. Før vi tager mod Helsinki lufthavn, skal vi lige kigge på hovedbanegården, den berømte bygning af Eliel Saarinen. Vi forventer hjemfly sidst på eftermiddagen.

Tilmelding og pris
Samlet pris per person i dobbeltværelse er 10.900 kr. Tillæg for enkeltværelse 2.000 kr.
Prisen indeholder også museums entréer, guided tours samt 2 middage (uden drikkevarer).
Der tages forbehold for ændringer i programmet.
Husk at tegne afbestillings- og rejseforsikring.
Turens tekniske arrangør er Salve Tour.
Turen bliver gennemført ved tilmelding af 20 personer, max. deltagerantal er 25, efter først til mølle-princippet.

Bindende tilmeldning skal ske senest fredag den 6. januar 2023 enten pr. brev til
Pavla Rossini, Nørregade 30, 1165 København K. eller pr. mail pavlarossini@gmail.com
Samtidig, senest 6. januar 2023, indbetales til Glasmuseets Venners konto i Sparekassen Kronjylland reg. nr. 9360 konto nr. 3085606904 depositum: kr. 2.500,- pr. person.
Restbeløbet betales senest 10. marts 2023.

HUSK at anføre medlemsnummer, navn/navne, mobilnr. og e-mail-adresse.

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft