Arrangementer 2018

Her kan du finde omtale af nogle af de arrangementer, som vi har gennemført / påtænker at gennemføre i venneforeningen i 2018.
 
 
 
 
 

Bustur til Glasriket 1.-3. juni

Tekst: Hanne Werner
 
Midt i Smålands skove ligger Glasriket, der er hjertet i den svenske glasverden. Her er både små glashytter og store glasværker. Vi skal besøge dem, der fremstiller de kunstnerisk bedste glas. Vi skal også se, hvor der udvikles nye ideer og glasteknikker til fremtidens svenske glasbrug, og vi skal besøge flere udstillinger, Sveriges Glasmuseum og Växjö Domkirke, der er udsmykket af svenske glaskunstnere.
 
Fredag 1. juni
Turen starter på Høje Taastrup Station, hvor bussen henter deltagere fra nær og fjern (forbindelse med 7.14-toget fra Aarhus). Flere deltagere stiger om bord i bussen ved Kastrup Lufthavn. Nu kører vi direkte (undervejs med frokoststop og kaffe/vand i bussen) til den lille Transjö Glashytta for at se glaskunst fra de fine glasmestre Jan-Erik Ritzman og SvenÅke Carlsson. Der planlægges endnu et glasbesøg, før vi indlogeres på hotellerne: Nogle af deltagerne på det luksuøse Kosta Boda Art Hotel i Kosta, andre på det gode Elite Stadshotel i centrum af Växjö.
 
Lørdag 2. juni
På andendagen kører bussen os til Micke Johanssons hytte, der er kendt for sin glaskunst i den avancerede dobbel-ariel-teknik, som vi får demonstreret i hyttens værksted og dens udstilling af den seneste produktion. Derpå til The Glass Factory, der for få år siden blev opført, hvor det gamle Boda Glasbruk lukkede ned. Her er der nu åbne værksteder for besøgende glaskunstnere, skiftende udstillinger bl.a. fra museets enorme samlinger, og forsøgsprojekter for unge designere og glashåndværkere i samarbejde med svensk industri under ledelse af den dynamiske direktør Maja Heuer. Målet er at skabe grobund for nyudvikling af den ellers svindende svenske glasindustri. Efter frokost besøger vi det gamle Skrufs Glasbruk, der i dag producerer spændende brugsglas udformet af glasværkets dygtige unge designere. Det er en præstation i vor tid, hvor næsten al serieproduktion af glas ellers er flyttet udenlands. God butik.
 
Derpå besøger vi Åsa Jungnelius, der i sin glashytte fremstiller helt moderne glasskulpturer, bl.a. sko og læbestifter i kæmpestørrelse. De er stærkt efterspurgte, også i udlandet. På vej hjem til hotellerne gør vi først holdt ved Kosta Boda Art Hotel for at få en forfriskning i baren, der er helt beklædt med blåt glas, og få et glimt af hotellets glasudsmykninger udført af den store glaskunstner Bertil Vallien og hans kone Ulrica Hydmann Vallien.
 
Søndag 3. juni
På trediedagen besøger vi først Sveriges Glasmuseum tæt ved Stadshotellet. Vi bliver modtaget af museets meget vidende leder Gunnel Holmér og går derefter på opdagelse i museet, der rummer dels fine samlinger af svensk glas gennem de sidste par hundrede år, dels en særudstilling om Orreforskunstneren Erika Lagerbielke.
 
Frokost på bistro ved en af Växjös smukke søer, og derpå besøg i Växjö Domkirke. Alteret, mange vægge og flere tableauer rundt omkring i kirken er udsmykket med glaskunst, og vi får forklaret symbolikkerne. Hjemad igen med bussen, og vi regner med at nå Kastrup og Høje Taastrup ved 18-tiden.
 
Deltagerpriser
Prisen for deltagelse i turen inkluderer 3 frokoster, en middag og 2 gange morgenmad på hotellerne samt entréer. Drikkevarer er for egen regning. Medbring evt. egne alkoholiske drikke, for de er meget dyre i Sverige.
 
Pris for deltagelse i turen med overnatning på:
Elite Stadshotel Växjö 2 nætter:
• enkeltværelse 2.780 kr.
• ½ dobbeltværelse 2.440 kr.
 
Kosta Boda Art Hotel 2 nætter:
• enkeltværelse 3.870 kr.
• ½ dobbeltværelse 2.890 kr.
 
Vi har reserveret en del værelser på begge hoteller, men de sidst tilmeldte kan risikere ikke at få lige det værelse, de helst vil have, og bliver i så fald tilbudt et alternativ.
 
Der er flere fotos og oplysninger om de nævnte glaskunstnere på internettet:
Jan-Erik Ritzman www.transjohytta.com
Sven-Åke Carlsson www.transjohytta.com
Rasmus Nossbring www.rasmusnossbring.dk
Åsa Jungnelius www.asajungnelius.se
Bertil Vallien www.bertilvallien.nu
Ulrica H. Vallien www.ulricahydmanvallien.se
Erika Lagerbielke www.erikalagerbielke.se
 
 

Nordvestsjælland august 2018

Tur til Nordvestsjællands spændende glas.
Lørdag den 25. august 2018.

Tekst og fotos: Annelise Krogh
 
Tag med Glasmuseets Venner på tur til det nordvestlige Sjælland.
Deltagere fra hele landet er velkomne.

PROGRAM

Hempels Glasmuseum har en meget spændende - men også anderledes - udstilling: 'Glass, Fanshion & Fantasy', hvortil 12 kunstnere og designere er indbudt.
Der er tale om en eksperimenterende udstilling med udgangspunkt i krydsfeltet mellem mode og glas.

Værkerne behøver ikke at være af glas, men kan reflektere over glassets karakteristika som for eksempel transparens, farve og skrøbelighed.

                           

                  Violise Lund 'Kjole' - klik på foto for forstørrelse

Hempels Kulturfond tildeler hvert år Hempels Glaspris til en dansk glaskunstner, der har gjort sig særligt bemærket. Prisen er uddelt siden 1988 til minde om fondens stifter Jørgen Christian Hempel, 1894-1986, og på Hempels Glasmuseum i Odsherred har man en permanent udstilling af værker indkøbt fra prisvinderne gennem årene.

Modtageren af Hempels Glaspris 2018 bliver i år tildelt den britisk-danske glaskunstner Ned Cantrell, Nyholm Cantrell Glas i Ebeltoft og der vil være en mindre udstilling med værker af årets prisvinder.  

Bodil Busk Laursen, der er formand for Hempels Kulturfonds bestyrelse, vil vise os rundt i udstillingen.

Frokost på Museets restaurant (buffet).
Derefter går turen via færgen Rørvig - Hundested til

Glassmedjen i Hundested v/Nanna Backhaus Brown & Andrew Jason Brown.
Den mundblæste glaskunst er fremstillet med brug af de klassiske italienske Pasterelli- og Batutto teknikker.

Glasskibene er udvikler i tæt samarbejde med naboen, Egeværk Snedkerværksted, v/Lasse Kristensen & Mette Bentzen. 

Herefter kører vi til LaMa Glas i Vejby.

Laura Madsen har en fast produktion af blæste værker, men arbejder også med unikaværker. I en ny serie er det varme glas hældt i konservesdåser og tilført hverdagsobjekter.

 

  

Venedig september 2018

Tur til The Venice Glass Week 10. - 14. september 2018
 
Af Jan Kock og Lisbeth Lund

Der sker noget nyt i Venedig. Sidste år havde man premiere på et imponerende tiltag The Venice Glass Week med fokus på glas, selvfølgelig primært med fokus på det venetianske. Men også den øvrige glasverden var inviteret. Man kan forsigtigt kalde det Glassets Biennale. Det ekstraordinære ved dette initiativ er, at de ganske mange institutioner af offentlig og privat karakter samt mange glaskunstnere i Venedig er gået sammen om dette brag af en glasfest.
 
Arrangementet sidste år var tænkt som en engangsbegivenhed, men blev så stor en succes, at man vil gentage det her i 2018 i dagene 9.-16. september.
 
Sidste år var der mere end 140 arrangementer omfattende udstillinger, konferencer, åbne værksteder, tematiske aftner, uddannelsesaktiviteter og meget andet. Aktiviteterne er spredt på store dele af de centrale dele af Venedig samt selvfølgelig på Murano, som jo gennem århundreder har været og er det kreative centrum for det italienske glas.
 
Programmet for i år ligger endnu langt fra fast, men der er alle gode tegn på at det bliver noget helt ekstraordinært. Man kan selv følge programmets udvikling på hjemmesiden www.theveniceglassweek.com.
 
Glasmuseets Venner tilbyder en tur til Venedig i dagene 10.-14. september. Vi har reserveret værelser på det **** Hotel All’ Angelo meget tæt på Markuspladsen. Herfra vil det være let at opsøge glasstederne i Venedig og tage båden til Murano.
 
Med de mange arrangementer, der vil være, er man nødt til at vælge. Derfor vil der blive tilrettelagt ture til et udvalg af de væsentlige arrangementer. Men man kan også vælge at gå på egen hånd. Venedig er jo en kulturel guldgrube, selv når man ser bort fra glasset.
 
Desuden planlægges der et par frokoster/middage, som en del af turen. Man kan vælge, om man vil bestille turen inklusive fly eller man selv vil sørge for fly, hvilket kan være praktisk, hvis man fx vil blive nogle dage ekstra i Venedig.
 
Transport i Venedig er ikke inkluderet i prisen. Der er en turistskat på 4 EURO pr. person og dag, som man betaler direkte til hotellet.
 
For dem der vil vælge fælles fly: 10. september.
Der vil være afgang fra København kl. 11.40 med direkte fly til Venedig, hvor man lander 13.40. 
Fra Jylland vil der være mulighed for tilslutningsfly kl. 09.20 fra Tirstrup mod et tillæg.
 
14. september retur fra Venedig
Afgang kl. 14.20 med ankomst til København kl. 16.25 og Aarhus 18.05 efter flyskifte i København.
 
Turen til og fra Lufthavnen i Venedig vil være organiseret og bådbillet være en del af den samlede pris.
 
Priser inklusive fly fra København
Pris pr. person med fly i dobbeltværelse 7.900 kr. fra København. Tillæg for enkeltværelse 2.406 kr. for de første syv værelser. Efterfølgende enkeltværelser 4.650 kr.
Her gælder også først til mølle princippet.
 
Priser eksklusive fly
Pris pr. person i dobbeltværelse uden fly 5.200 kr. Hvis man ønsker enkeltværelse, vil der være et tillæg som nævnt oven for. Her sørger man selv for transport fra lufthavn i Venedig og ind til byen og det samme på hjemvejen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft